VFBO: defensieve belegger onevenredig zwaar belast in box 3

Defensieve beleggers worden in box 3 onwaarschijnlijk zwaar belast. Aan die onrechtvaardigheid moet zo snel mogelijk een einde komen, vindt het Verbond van Financiële Beroepsorganisaties (VFBO). Vermogenscategorieën als sparen en beleggen kunnen prima worden belast op basis van het werkelijk gerealiseerde rendement in plaats van het huidige fictieve rendement.

Bij het VFBO zijn meer dan 10.000 financieel adviseurs en financieel planners aangesloten, met ieder hun eigen specialisme. Driekwart van deze adviseurs zegt een aanpassing van de box 3-regels toe te juichen, zo bleek onlangs uit een enquête. Tijdens een live paneldiscussie werd vandaag met voorbeelden nog eens uitgelegd waarom aanpassing van de vermogensrendementsheffing noodzakelijk is.

Klik hier om de opname van 7 oktober 2021 terug te kijken >>

Sprekend is het voorbeeld van iemand die een miljoen euro op een spaarrekening heeft staan. “Die maakt met 0,5% rente een jaarrendement van € 5.000 maar wordt voor € 12.850 belast in box 3. Dat is een belastingdruk van 257%!”, legt Conny Weber, voorzitter Commissie PA/Lobby van het VFBO uit. “Een belastingdruk van 95% of meer is geen uitzondering. Dat is onwaarschijnlijk hoog. Terwijl mensen goede redenen hebben om defensief te beleggen. Bijvoorbeeld omdat het hun pensioenvoorziening is. Deze belasting werkt discriminerend.”

Eenvoudig en stabiel

Alle deelnemers aan de paneldiscussie waren het eens dat de vermogensrendementsheffing een omstreden belastingvorm is. Edwin Heithuis, hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam, bracht wel enkele nuances aan. “Een systeem met vermogenswinstbelasting heeft ook nadelen. Vooral vermogen in vastgoed is daarin een groot probleem. Bovendien is het erg gevoelig voor misbruik.”

Heithuis constateert dat het huidige systeem voor zowel de Belastingdienst als de staat het meest voordelig is. “Eenvoudiger kan niet en het levert hoge, stabiele belastinginkomsten op.” Hij is om die reden niet optimistisch over snelle veranderingen in de box 3-regels.

Geen fictieve vermogensmix

Fiscaal journalist Marit Muller RB is dat met hem eens. Toch hoopt zij op een aanpassing van de vermogensmix. “De huidige opdeling in fictieve vermogensklassen is onzin. Je kunt niet voorschrijven dat mensen voor x% sparen en voor y% beleggen. Pensioengeld bijvoorbeeld beleg je niet offensief. Dat is waanzin!”

Conny Weber zegt dat VFBO blijft strijden voor belasten op basis van de werkelijke vermogensmix en niet op basis van een fictieve vermogensverdeling. “Er moet op korte termijn een meer reëel systeem komen.” VFBO is en blijft daarover in gesprek met het ministerie van Financiën en andere stakeholders.

Klik hier om de opname van 7 oktober 2021 terug te kijken >>

Nieuwsoverzicht